Aktuális áraink az arany világpiaci árának és az aktuális valutaárfolyamoknak függvényében változnak. 

Kérdése van? Hívjon minket! +36 30 310 9726

Blog

2023 kedvenc egyedi ékszerei: interjú Horváth Klaudiával, az ENSO ékszer tervezőjével

ENSO ékszer
ENSO ékszer
2023.12.20 10:52
2023 kedvenc egyedi ékszerei: interjú Horváth Klaudiával, az ENSO ékszer tervezőjével

Horváth Klaudia ötvös és aranyműves, az ENSO ékszer tulajdonosa és tervezője. Klaudia 2021 óta vezeti a márkát, ami mostanra számos örömteli egyedi ékszer projektet tudhat maga mögött. Ebben az interjúban a 2023-as kedvenceiről kérdeztük Klaudiát, ő pedig szívesen mesélt a márkáról, az inspirációjáról, és az idei év legjelentőségteljesebb ékszereiről is.

Melyik volt 2023 legemlékezetesebb egyedi eljegyzési gyűrűje, amit terveztél? Miért?

Zsófi barátnőm eljegyzesi gyűrűje volt a legkülönlegesebb számomra az idén, mert olyan volt, mintha saját magamnak készítettem volna. Az eljegyzés Kanadában történt, onnan utaztak New Yorkba, ahol én is csatlakoztam hozzájuk. Zsófi már 12 éve a legjobb barátnőm, így amikor küldött képet, hogy megtörtént az eljegyzés, sírtam az örömtől. Nagyon megható pillanat volt számomra is.

Melyek voltak a kedvenc munkáid 2023-ban és miért?

Egy karikagyűrű pár, amit 30. házassági évfordulóra, a meglévő férfi gyűrű felhasználásával készíthettem. De eszembe jut egy fülbevaló is, amihez az elhunyt édesapa pecsét gyűrűjét használtam fel. Illetve készíthettem egy hold medált is, amihez a nagymama karikagyűrűjét olvasztottam meg és öntöttem újra. Mindhárom projekt nagyon fontos volt számomra, mert imádom, amikor valami régi, igazán értékes dolgot új köntösbe önthetek, és ezzel boldoggá tehetem a tulajt.

Mi volt a kedvenc alapanyagod, technikád 2023-ban?

A vörös arany a kedvencem a mai napig, nagyon könnyű vele dolgozni. A kedvenc technikám a viasz formázás. Nagyon különleges dolgokat tudok vele készíteni.

Mi a helyzet a drágakövek terén? Melyik volt a kedvenced idén?

Barna gyémánt – imádom a színét. Nagyon boldog vagyok, amikor valaki barna gyémántot rendel tőlem. 

Melyik a kedvenc részed az egyéni eljegyzési gyűrűk tervezésének folyamatában?

Talán a legeleje, az ötletelés. De a legvégét is szeretem, amikor átadom az ékszert a leendő vőlegénynek, ő pedig örül, hogy valóban olyan lett, mint amilyet elképzelt.

gyűrűk az ENSO ékszertől

 

Ha csak egy tanácsot adhatnál a leendő vőlegényeknek 2024-re, mi lenne az?

Nem fog beakadni sehova az a kő, ne izguljanak emiatt! :D

Mi inspirál téged az ékszertervezés során?

A végeredmény, az elkészült ékszer átadásának öröme. 

Horváth Klaudia, az ENSO ékszer tulajdonosa és tervezője konzultáció közben

 

Van olyan karikagyűrűvel kapcsolatos történeted, amire szívesen emlékszel vissza 2023-ból?

A karikagyűrű pár, amint fentebb már említettem. A volt osztálytársam szüleinek készült, így már ismertem a történetüket korábbról: a női gyűrűt évekkel ezelőtt ellopták, csak a férfi maradt meg. A férj kérésére ezt kellett felhasználnom az új gyűrűkben. Végül nem beolvasztottam, hanem kettéfűrészeltem, és egyik felét az új női, a másikat az új férfi gyűrűhöz forrasztottam. Később Péter, a férj felhívott, hogy megköszönje, és a beszélgetés végére mindketten elérzékenyültünk. Akkor tudatosult bennem, hogy emiatt érdemes csinálni, amit csinálok. Egy örök emléket készíthetek, amihez nagyon szoros kötelék köti a viselőjét. 

Mi volt 2023 legnagyobb szakmai kihívása számodra?

Idén megtanultam 3D-ben tervezni, és több olyan ékszert készítettem, amit tényleg a tervezéstől a kivitelezésig én csináltam.

Mi volt a legkomplexebb egyedi kérés 2023-ban?

Sütő Izabella eljegyzesi gyűrűje. Egy zöld gyémánt került a gyűrű közepébe. Imádtam velük dolgozni, nagyon örülök, hogy engem bíztak meg ezzel a feladattal.

Milyennek látod a hazai eljegyzési és karikagyűrű trendeket?

Nagyon sokan keresik a klasszikust, de a fiatalok körében egyre inkább előtérbe kerül az egyedi, picit formabontó stílus. Mint például amikor a viaszt formázom.

Mi az az érzés, amit szeretnél átadni az embereknek az ékszereiddel?

Az öröm. Amikor a tulajdonos ránéz az ékszerre, mindig jusson eszébe az a boldog pillanat, amit akkor érzett, amikor megkapta. (Akár magának vette, akár valakitől kapta.)