Aktuális áraink az arany világpiaci árának és az aktuális valutaárfolyamoknak függvényében változnak. 

Kérdése van? Hívjon minket! +36 30 310 9726

Blog

Hogyan vigyázzunk az ékszereinkre nyáron? 3 tipp a csillogó ékszerekért

ENSO ékszer
ENSO ékszer
2024.06.28 10:00
Hogyan vigyázzunk az ékszereinkre nyáron? 3 tipp a csillogó ékszerekért

A nyár beköszöntével mind készülünk a jól megérdemelt pihenésre. Akár a tengerparton sütkérezve, akár a medence mellett hűsölve, vagy aktív pihenéssel töltjük majd a nyaralást, ne felejtsünk el gondoskodni az ékszereinkről, hiszen csak tudatos odafigyeléssel őrizhetjük meg hosszan tartó ragyogásukat. Ebben a blog bejegyzésben most azoknak adunk tippeket, akik szeretnék magukkal vinni kedvenc darabjaikat nyári kalandjaikra. Olvass tovább, és tudd meg, hogyan vigyázhatsz rájuk utazás közben is!

1) A naptej felvitele előtt ne felejtsük el levenni az ékszereidet!

Míg a bőrünk számára rendkívül fontos, hogy naptejjel védjük a káros UV sugaraktól, addig az ékszereink már kevésbé hálálják meg, ha naptej borítja őket. Ilyen esetekben nemcsak eredeti fényükből veszíthetnek, de bizonyos drágakövek (mint pl. a smaragd) meg is sérülhetnek. 

Ha a nyaralás izgalmai közepette mégis elfelejtenénk levenni gyűrűinket krémezés előtt, Horváth Klaudiának, az ENSO ékszer tulajdonosának van néhány tippje az ékszerek otthoni tisztításához:

Köves gyűrűk esetében öntsünk forró vizet egy pohárba, adjunk hozzá pár csepp mosogatószert, majd hagyjuk állni benne a gyűrűt kb. 5 percig. Ezután vegyük ki az ékszert, majd egy rendkívül puha baba fogkefére cseppentsünk a mosogatószerből, és ezzel FINOMAN, MELEG folyó víz alatt tisztítsuk meg a kövek közti réseket. A mosogatószer jó választás, mert oldja az olajos koszt. A hideg vizet pedig azért kell kerülni, mert a hirtelen hőmérséklet változás miatt akár még a gyémánt is eltörhet.

Ha pedig arany karikagyűrűnk lett naptejes, először alkohollal tisztítsuk meg a gyűrűt, majd töröljük szárazra egy puha ronggyal, végül pedig a legjobb eredmény érdekében dörzsöljük át vattakorongra kent fogkrémmel. Szerencsére a nyaralás alatt is fellelhető eszközökre van csak szükség, így gyűrűnk gyorsan visszanyerheti ragyogását.

2) Fürdőzéskor hagyjuk otthon az ékszereinket!

Azt javasoljuk, hogy mielőtt csobbannánk, vegyük le az ékszereinket. A medence vizét fertőtlenítő szerekkel kezelik, amelyek korrodálhatják ékszereink felszínét, így azok veszíthetnek fényükből. Ha pedig a tengerparta készülünk, szintén érdemes eltávolítani az ékszereket előtte, mert a homok szemcséi apró karcokat, felületi sérüléseket okozhatnak kedvenc darabjainkon. Fontos azt is megjegyezni, hogy néhány drágakő, mint például az opál, kifejezetten rosszul reagál a magas hőmérsékletre, mások pedig, mint a topáz, az erős fényben könnyen kifakulhatnak. Éppen ezért tároljuk mindig száraz, hűvös, és fénytől védett helyen ékszereinket. És ha már tárolás…

 

ENSO ékszer utazás

 

3) Ékszerek utaztatása

Ha mindenképpen szeretnénk, hogy legkedveltebb ékszereink velünk tartsanak a nyaralásra, figyeljünk oda, hogy olyan utazó ékszerdobozt válasszunk, amelyben az ékszerek egymástól elkülönítve, jól kipárnázott rekeszekben tárolhatóak. Ez azért lényeges, mert az esetleg összeütődő, összedörzsölődő fémek kárt tehetnek egymásban, a keményebb drágakő pedig megkarcolhatja, vagy akár el is törheti a lágyabbat.

Bármerre is vesszük az irányt idény nyáron, a legjobb tipp ékszerienk megóvására az, ha az utazás előtt otthon hagyjuk őket. Így nemcsak a környezeti hatásoktól óvjuk meg kincseinket, de azt is elkerülhetjük, hogy egy óvatlan pillanatban elhagyjuk őket. Vigyázzunk az ékszereinkre, hogy még hosszú évtizedekig velünk lehessenek!