Aktuális áraink az arany világpiaci árának és az aktuális valutaárfolyamoknak függvényében változnak. 

Kérdése van? Hívjon minket! +36 30 310 9726

Blog

Hogyan lehet megmondani, hogy a gyémánt valódi?

ENSO ékszer
ENSO ékszer
2022.04.21 11:13
Hogyan lehet megmondani, hogy a gyémánt valódi?

Gondolkoztál már azon, hogy a felmenőidtől örökölt antik gyémánt gyűrű vajon valóban igazi gyémánttal díszített-e? Biztos választ csak egy drágakőszakértő (más néven gemológus) adhat, azonban létezik néhány otthon is elvégezhető teszt, amivel nagy valószínűséggel megállapítható, hogy valódi gyémánttal van-e dolgunk. Ha szeretnél többet megtudni ezekről a technikákról, akkor olvass tovább, mert ebben a bejegyzésben 5 egyszerű és ingyenes módszert mutatunk be a gyémántok valódiságának teszteléséhez.

A gyémántok osztályozása és tanúsítása

Csakúgy, mint a különböző arany ötvözeteket, a gyémántokat is kategóriákba soroljuk. Míg az arany esetében főleg az összetétel meghatározó, addig a gyémántokat többek között minőség, szín és származás alapján is osztályozza például az Amerikai Gemológiai Intézet (GIA) vagy a Nemzetközi Geológiai Intézet (IGI). A tanúsítvány, amelyet ezek a nagy múltú és rangos szervezetek állítottak ki, kikezdhetetlen bizonyíték a gyémánt eredetiségét illetően.

ENSO ékszer GIA certifikát

De mi van akkor, ha a nagy becsben tartott családi hagyaték tanúsítványa már nincs meg, mi viszont szeretnénk megbizonyosodni az évtizedek óta generációról generációra szálló gyémánt eljegyzési gyűrű valódiságáról? Erre a kérdésre számos otthoni teszt is választ adhat, és még csak speciális felszerelésre sincs szükség hozzájuk.

 

A gyémánt vizsgálata házilag

Az 5 legnépszerűbb otthoni vizsgálat a gyémánt valódiságának teszteléséhez:

  • víz teszt
  • köd teszt
  • hő teszt
  • újságpapír teszt
  • ragyogás teszt

Nézzük meg őket részletesen!

Vízteszt

A vízteszt az egyik legegyszerűbb módja a hamis gyémántok felismerésének, elvégzéséhez azonban szükséges, hogy a gyémánt ne legyen foglalatban.

ENSO ékszer szív alakú barna gyémánt

Töltsünk meg egy átlátszó poharat tiszta vízzel, majd óvatosan dobjuk a gyémántot a pohárba. Ha a gyémánt elsüllyed, valószínűleg valódi. Ha viszont a víz alatt vagy felszínén lebeg, a gyémánt hamis.

Bár ez a teszt meglehetősen egyszerűnek tűnik, működésének alapja a drágakő sűrűsége. A valódi gyémántok sűrűsége (3,51 g/cm) ugyanis nagyobb, mint a hamisítványoké, így általában felülmúlják azokat a sűrűség-teszten. (Ezért süllyednek a valódi gyémántok a pohár aljára.) 

Itt meg kell említeni azt is, hogy a jól csiszolt cirkónia meglehetősen nehéz, így előfordulhat, hogy átmegy a vízteszten.

Ködteszt

A ködteszt egy másik egyszerű módszer, amellyel meg lehet különböztetni a hamis gyémántot a valóditól. 

A teszt elvégzéséhez tartsuk a követ a két ujjunk között, és leheljünk rá. Ha a köd azonnal eltűnik, a gyémánt valódi. Ha pár másodpercbe telik, amíg a köd eloszlik, a kő valószínűleg hamis gyémánt. Ennek magyarázata, hogy az igazi gyémántok hőállóak, vagyis soha nem ködösödnek el, az üvegek vagy más gyémánt alternatívák viszont igen. 

Hőteszt

Mielőtt belevágnánk ebbe a tesztbe, tudnunk kell, hogy ez a módszer károsíthatja a hamis köveket.

A teszt elvégzéséhez fogjunk egy poharat és töltsük meg hideg, tiszta vízzel. Melegítsük öngyújtóval a követ 30 másodpercig (a kő megtartásához használjunk tűzálló kesztyűt!), majd óvatosan dobjuk bele a követ a hideg vízbe. Az igazi gyémántot – hihetetlenül kemény anyag révén – nem érinti a hőmérsékletváltozás és lesüllyed a pohár aljára, míg egy hamis gyémánt összetörik.

A szélsőséges meleg és a hirtelen hideg vízbe dobás minden gyémánton kívüli követ tönkre tesz, ezért ha nem állunk készen egy hamis kő megrongálására, ne ezt a tesztet válasszuk.

Újságpapír teszt

Ez a teszt csak csiszolt kövek vizsgálatához alkalmas.

Fogjuk a követ és helyezzük lapos oldalával lefelé egy újságra vagy más, szöveggel ellátott felületre. Ha csak homályosan is, de el tudjuk olvasni a betűket, akkor a gyémánt hamis. Az igazi gyémánton keresztül ugyanis lehetetlen olvasni, mert a fazettái (oldalai) különböző irányokba törik a fényt. 

Érdemes megemlíteni, hogy ez a teszt nem megbízható, ha a kő atipikus vagy lépcsőzetes csiszolású.

Ragyogás teszt

A ragyogás teszt pontosan az, aminek hangzik: a kő ragyogását kell megfigyelnünk. Ehhez tartsuk a követ normál lámpa alá és próbáljuk meg elemezni a látottakat. Az igazi gyémánt “elegánsabb” módon, fehéren veri vissza a fényt, míg például a cirkónia szivárványszínekben ragyog. Tehát ha a kövünk sok színben csillog, valószínűleg hamis.

Hogyan zajlik a professzionális gyémánt vizsgálat?

Ezek az otthoni tesztek szórakoztatóak, nem járnak költségekkel, gyorsan elvégezhetőek, és jó eséllyel adnak megbízható választ. Azonban ha 100%-ig szeretnénk megbizonyosodni a gyémántunk valódiságáról, a hiteles válasz érdekében ajánlott gemológushoz fordulni. 

A gyémánt vizsgálata mikroszkóppal vagy lupéval

A gyémánt szakértők egy speciális, tízszeres nagyító segítségével, vagy mikroszkóppal vizsgálják a gyémántokat és más drágaköveket, hogy a nagyítás alatt a kőben lévő foltok (zárványok) és más hibák jól kivehetőek legyenek. Ez azért jelentős, mert míg a hamis gyémánt teljesen hibátlan lehet, addig az igazi drágakő apró hiányosságokkal és szerkezeti jellemzőkkel rendelkezik, amelyek szabad szemmel nem láthatóak. 

Tehát ha a kő túl tökéletes, akkor valószínűleg nem valódi gyémánt.

A gyémánt vizsgálata gyémánt teszterrel

A gyémánt teszter egy hordozható eszköz, melyet a gyémántok és a vizsgálati anyagok hő- és elektromos vezetőképességének ellenőrzésére használnak. Egy ilyen készülék a drágakő fizikai tulajdonságai alapján pontosan jelzi, ha a kő valódi gyémánt.

Működésének elve azon a tényen alapul, hogy a különböző drágaköveknek különböző kémiai szerkezetük van, így másképpen vezetik a hőt és az áramot. Ez azt jelenti, hogy a hő vagy az elektromosság más módon fog áthaladni a gyémánton, mint például a cirkónián.

Fontos megemlíteni, hogy a teszter, amely csak a hővezető képességet méri, nem tud megkülönböztetni valódi gyémántot a moissanittól, mivel ennek a két kőnek nagyon hasonló a hővel való kölcsönhatása. A pontos eredmények eléréséhez olyan teszterre lesz szükség, ami méri a kő elektromos vezetőképességét is, mivel a gyémántok és a moissanitok eltérően vezetik az áramot.

 

Egyedi gyémánt eljegyzési gyűrűk az ENSO ékszertől

Az ENSO ékszernél örömmel vállaljuk egyedi gyémánt eljegyzési gyűrűk tervezését és kivitelezését. Ha te is személyre szabott gyűrűvel szeretnéd megkérni választottad kezét, ne habozz felvenni velünk a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeink egyikén.

Időpontegyeztetés: 

Online: https://ensoekszer.salonic.hu (Budapest)

Telefonon: +36 30 310 9726 (Budapest), +36 30 287 3756 (Veszprém)

Kérdés esetén ne habozz felvenni velünk a kapcsolatot az info@ensoekszer.hu e-mail címen!

Instagram @ ensoekszer